keskiviikko 29. elokuuta 2012

Sormus, naisen etuoikeusko? vol 2

Nyt on kivasti herättänyt keskustelua täällä blogissa kuin myös perheeni sisällä tämä miehelle toisen sormuksen ostaminen. Alun perin minusta tämä oli jotenkin hyvin hassu asia, ettäkö sulho ei enää kelpuutakkaan vanhaansa. Ja toiseksi meillä on kihlat samanlaisia, niin jatkossa meillä olisi ihan erinäköiset sormukset. Toisaalta ymmärrän sulhastani hyvinkin uuden sormuksen hankinnassa. Hän kun on oma auton korjaajani. Eli tekee siis käsillään töitä ja pitää sormusta aina sormessaan. Eli sormuksesta on kulunut timanttileikkaus lähes kokonaan. Vaikkakin oikeasti olen sitä mieltä että sormus ei saisi olla sormessa silloin kun autoja rassaa, että jos sormus vääntyy ja puristaa sormea. Hän taas on sitä mieltä että ennemminkin sormus pelastaa sormen litistymästä. :S Jääräpää. :> Kävin tuossa googlailemassa asiasta. Ensimmäisenä löysin tälläisen tekstin, joka varmasti on hyvin paikkaansa pitävää... (lähde: http://www.haatjajuhlat.fi/Artikkelit/Korut/Trendikkaat-vihkisormukset/)

Trendikkäät vihkisormukset

Trendikkäät vihkisormukset
Vihkisormusmuoti on edelleenkin melko konservatiivista, mutta joitakin muutoksia on jo nähtävissä. Valkokulta ja flanders-hiotut timantit, ovat esimerkkejä siitä, mitä vihkisormuksiin halutaan tällä hetkellä.
Teksti: Jeanette Henriksson | Kuvat: Philippe Rendu
 
Vihkiparit ovat edelleen varsin konservatiivisia, kun kyse on tärkeistä vihkisormuksista. Nyt muodissa ovat valkokulta ja niin sanottu flanders. Flanders-kivet on hiottu menetelmällä, jota kutsutaan flanders-hionnaksi.
Muutoksia vihkisormusmuodissa ei huomaa aivan yhdessä yössä. Monien kultaseppien mielestä trendit vaihtuvat viiden vuoden sykleissä. Yksi merkittävä muutos sormusmuodissa on kuitenkin se, että sormukset ovat paljon jykevämpiä ja vankkarakenteisempia kuin kymmenen vuotta sitten. Nykyään sekä kihlasormukseen että vihkisormukseen satsataan enemmän, sillä nyt panostetaan ulkoasun lisäksi laatuun ja kestävyyteen.
Eri sukupolvi
Nykyisin ihmiset menevät naimisiin vanhempina. Tämä tarkoittaa usein sitä, että häihin ja vihkisormuksiin on varaa kuluttaa enemmän rahaa. Tämän taloudellisen näkökulman lisäksi hääparit ovat usein paljon varmempia omasta tyylistään. Tämä asettaa sormukselle myös vaatimuksia. Sormuksen on oltava käytännöllinen, jotta se ei häiritse arkisissa puuhissa. Yksi trendi on hankkia vihkiparille erityiset yhteensopivat sormukset. Myös kaiverrusten merkitys on kasvanut.  Monet haluavatkin kaiverrukset sormuksen ulkopintaan aiemmin käytössä olleen sisäpinnan sijaan.
Persoonallinen sormus
Se että sormus on persoonallinen, merkitsee paljon tämän päivän vihkipareille. Kultaseppien käyttämien piirustusohjelmien ansiosta on helppo olla mukana oman uniikin sormuksensa suunnittelussa.
Vihkisormus on perinteisesti valmistettu kullasta tai platinasta. Valkokulta on selvästi suosituinta täällä pohjoisessa, kun taas keltakultaisten sormusten suosio on kasvanut tasaisesti muualla maailmassa. Muotiin ovat tulleet myös punakultaiset sormukset, sillä kaunis punakulta sopii todella hyvin pohjoismaiseen vaaleaan ihonväriin. Ohuiden sormusten aika on ohi, nyt ovat muodissa leveät sormukset.
Timantit ovat muodissa
Timantit ovat todella suosittuja juuri nyt – ja ne saavat säkenöidä vihkisormuksissa. Myös muut edullisemmat kivet ovat suosittuja. Yksi esimerkki näistä on rubiini, rakkauden kivi. Eivätkä säihkettä sormeensa kaipaa vain morsiamet, myös sulhasten kivellisten sormusten kysyntä on kasvanut. Myös kihlasormuksissa saa nykyään olla kiviä, mielellään sydämenmuotoisia timantteja – voiko sen romanttisempaa sormusta enää ollakaan.
Julkaistu 2.1.2012 

Aiheesta ei meinannut löytyä mitään muuta kuin keskustelupalstojen juttuja. Mutta sitten löysin toisen jutun (lähde:http://www.vantaanlauri.fi/arkisto/2005/2005-01-27/jkr/mieskin_tahtoo_toisen_sormuksen)

Mieskin tahtoo toisen sormuksen 27.01.2005


Kaksi nimettömässä kimaltelevaa sormusta ei enää ole naisten etuoikeus. Kultasepänliikkeissä menevät nyt kaupaksi entistä suuremmat vihkisormukset, sillä nyt sellaisen tahtovat myös miehet.
Viime adventista lähtien evankelis-luterilaisessa kirkossa on ollut virallisesti käytössä uusi avioliittoon vihkimisen kaava. Uudistuneessa toimituksessa vihkisormus voidaan pujottaa myös sulhasen sormeen, mikäli pari niin haluaa. Sormukset vaihdetaan siunaamisen ja mahdollisen sormusvalan vannomisen jälkeen.
Vantaalaispastorit ovat havainneet kahden vihkisormuksen käytön yleistyneen jo vuodesta 2000 lähtien. Sormuksia takovat kultasepät ovat tehneet saman havainnon.
Mutta millainen on miehinen vihkisormusmuoti?
Mikäli sormustarjontaan on uskominen, mies ei halua kantaa sormessaan kapeaa rinkulaa, vaan miehen vihkisormuksessa pitää olla leveyttä ja särmää.
Naisten ja miesten vihkisormuksia on tarjolla toisilleen sopivina pareina, joista miesten sormukset ovat jonkin verran leveämpiä ja järeämpiä kuin naisten. Jalokiviä on vain naisten sormuksissa. Niiden asemesta miesten sormuksia koristaa muun muassa kelta- ja valkokullan tai keltakullan ja platinan yhdistelmät.
Sormus on loppumattomuuden ja ikuisuuden vertauskuva. Kihlauksen ja avioliiton merkki siitä tuli jo keskiajalla. Nykyään ensimmäiset sormukset vaihdetaan kihlauksen merkiksi. Morsiamen — ja nykyisin myös trendikkään sulhasen — toinen sormus sinetöi avioliiton.
— Vihkisormuksillaan morsiuspari haluaa näyttää muille olevansa todella naimisissa, arvelee Tikkurilan seurakunnan pastori Tiina Partanen.
Kertoisiko kahden vihkisormuksen trendi siis paitsi muodin tuulista myös miesten uudesta, vahvemmasta halusta sitoutua? Sillä sormuksethan sen kertovat: Varattu, mikä varattu!


                                                                                                  
 
 
Elikkä kyllä se vain niin on että ei kultani kuulu omituisten otusten kerhoon. Vaan edellinen tekstikin on kirjoitettu jo 2005. Eli siis toisen sormuksen ostaminen miehellekin on ihan normi homma nykypäivänä. :)  Mutta näitä juttuja lukiessa mieleeni nousi sellainen pohdinta että: onko häät nykyään vain rahastusta? Eli niinkuin aijemmassa otsikossa sanotaan että kun nykyään mennään vanhempana naimisiin niin on varaa laittaa häihin enemmän rahaa ja niihin myös sitten kulutetaan. Itseäni kun ajattelen 18-19 vuotiaana opiskelijana, niin ei todellakaan olisi ollut varaa pitää häitä. Ainakaan näitä mitä nyt vietän. Tarkoitan siis että olisin saattanut tilata netistä halvemman hääpuvun kuin mitä pukuni on, miehen sormusta ei edes raskittaisi haaveilla tai että kun meille tulee häihin Team Simisamista karaoke/DJ niin tämä homma olisi hoidettu omin voimin lainaamalla kamppeita joltain suvusta ja pyytämällä jotain puolituttua käyttämään laitteita edullisin korvaus vaatimuksin. Enkä siis tarkoita että pukuni olisi maksanut ihan maltaita tai että tarkoitukseni olisi pitää kalliita häitä, vaan siis että huolettomammin suunnittelen häitäni kun ei ole sitä opiskelijan budjettia. Enkä myöskään tarkoita että itselläkään rahaa olisi laittaa kauheita summia, mutta nyt on edes mahdollisuus säästää. Varsinkin kun häät ovat olleet ajoissa tiedossa. :) Ja palatakseni tekstissäni pari riviä takaisinpäin kultasepät/korukauppiaathan ovat vain tyytyväisiä tästä nykypäivän uudistuneesta muodista ostaa miehellekin sormus. Se tietää heille lisää tuloja/liikevaihtoa. :) Mutta tässäpä muillekin lisää pohdittavaa ja keskusteltavaa. :)
 
"Meistä itsestämme tuntuu, että tekomme ovat vain pisara meressä. Mutta ilman tuota pisaraa meri olisi pienempi."
         - Äiti Teresa 
(http://www.merkitys.org/faktoja.html)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on kullan arvoinen! :)